Monkey Business
Annons

Filmer 2011

Dela (0)
Tweeta
Annons

Vilka filmer jag gillade 2011? Se själva nedan…

Annons

1. Kings Speech
Nominerades till 12 Oscar, och plockade hem guldgubben för bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus. Colin Firths känsliga tolkning av den plågade prinsen är ren magi. True that.

2. Black Swan
Vem kan inte gilla en minst sagt obehaglig resa in i en perfektionistisk ballerina instabila psyke (snyggt gestaltad av Nathalie Portman)? Denna psykologiska thriller bjuder på ett fantastiskt bildspråk och resultatet blir inget annat än ett estetiskt mästerverk.

3. Drive
En finstämd, stilren, snygg och jävligt elak film noir. Regissören bjuder på en dramaturgiskt virtuos ström av ömsom brutala- och ömsom tystlåtet vackra scener. Dessutom sportar han en stenhårt stum Ryan Gosling i rollen som den namnlöse (anti)hjälten och ett soundtrack värd att offra en oväns högra arm för. Se nu!

4. True Grit
Jag börjar med att tacka bröderna Coen för att dom återigen använt sig av deras favoritfotograf Roger Deakins. Och återigen väljer jag således att belöna vackert bildspråk här på årslistan. Fyll sedan på med en lätt deklamatorisk dialog och en handen-i-handsken-passande Jeff Bridges i rollen som den aphårde Rooster Cogburn. Då kan betyget givetvis inte bli någonting annat än bra skit.

5. Inside Job
Trots att dokumentären Inside Job luktar väldigt mycket Michael Moore-populism så kan jag inte låta bli att gilla den. Förklarar finanskrisens orsaker på ett pedagogiskt vis, samtidigt som den håller sig på armlängds avstånd från det tråkfack där dokumentärer lätt hamnar.

6. Apflickorna
7. Melancolia
8. Bridesmaids
9. Never let me go
10. Let me in

Mvh A


Dela (0)
Tweeta
Annons
Annons
Annons

Laddar